10 OIVALLUSTA ARKIKUNTOUTUKSEEN: Lukeminen (6/10)
Lyödään heti faktat pöytään: Lukeminen on helpoin tapa lisätä lapsen kuuleman kielen määrää ja laatua.
Aivan tavallisessa koti- ja päiväkotiarjessa pärjää itse asiassa hyvin pienellä sanavarastolla. Arki kulkee tuttuja ratoja unen, ruoan ja ulkoilun rytmittämänä. Asiat toistuvat päivästä toiseen samankaltaisina. Rutiinit ovat ihana ja tärkeä asia, sitä en kiellä, mutta kielen kehityksen kannalta arjessa on sudenkuoppansa, koska, kuten sanoin, arjessa pärjää varsin pienellä sanavarastolla.
Siksi kirjat ja lukeminen on täydellinen ja tärkeä pala arkikuntoutusta. Kirjoissa käytetty kieli on monipuolista, vaihtelevaa ja rikasta. Aikamoinen kielivelho saa olla, että kauppaan käveltäessä vaikka liikkumista osaa kuvailla yhtä rikkaasti kuin kirjoissa kulkemista kuvaillaan. Kirjoissa hipsutellaan, loikitaan, laahustetaan, mennään täyttä ravia, töpsytellään, hiivitään ja kuljetaan hitaasti kuin etanat. Arjessa me yleensä kävellään. Tai huudetaan, että ei saa juosta.
Kirjoissa käytetty kieli on paitsi sanavarastoltaan myös kielen rakenteiltaan monipuolista. Tietysti kirjat kannattaa valita huolella (esimerkiksi Nalle Puh on hyvin hankalaa, rikkonaista kuvausta, vaikka muutoin tarinat ovatkin huikeita). Jos kirjojen valitseminen tuntuu hankalalta, kannattaa vinkkejä kysyä lähikirjastosta, puheterapeutilta, muilta vanhemmilta tai vaikka Satakieliohjelman vertaistukihenkilöiltä. Omaa puheterapeuttia voi vaikka pyytää kirjastoon mukaan – mikään ei ole vaikuttavampaa terapiaa kuin kirjastossa yhdessä käyminen.
Kirjojen lukemisesta on hyötyä paitsi lapselle myös aikuiselle. Satujen ja tarinoiden tekstejä lukiessa saa paljon itsekin kielellistä syöttöä, ideoita ja ajatuksia, joita tulee huomaamattaan hyödyntäneeksi, kun kävelee – eikun juoksee kuin hirvi – kaupasta kotiin.
Palataan vielä alussa toteamaani faktaan: Lukeminen on helpoin tapa lisätä lapsen kuuleman kielen määrää ja laatua. Viisikin minuuttia päivässä riittää.
Lue myös 10 oivallusta arkikuntoutukseen-sarjan aiemmat osat:
- Tekniikka on kuntoutuksen kivijalka (1/10)
- Use it or lose it (2/10)
- Kotkan vai pingviinin siivet? (3/10)
- Ole oman arkesi Mertaranta! (4/10)
- 50 vai 3650 tuntia kuntoutusta vuodessa? (5/10)