Joulukalenterin 12. luukku
Joulunalusaika on salaisuuksien, pakettien, pussukoiden ja yllätysten aikaa. Myös Satakielen perhe haluaa muistaa ystävien ja sukulaisten lisäksi Sulon opettajaa ja Sohvin hoitajia. Tänä vuonna äiti haluaisi muistaa heitä itsetehdyillä lahjoilla. Mutta jotain helppoa ja nopeaa sen arjen huiskeen keskellä täytyy olla. Ja mieluiten sellaista, jonka tekemiseen lapsetkin voivat osallistua.
Suklaassa dipatut kuivatut hedelmät sellofaanipussukassa ovat juuri sopiva, pieni muistaminen opettajalle ja hoitajille. Äiti laittaa suklaan sulamaan vesihauteeseen ja huutaa Sohvin ja Sulon keittiöön. Ensimmäinen pyyntö ei tuota tulosta, mutta kun äiti käyttää taikasanaa (suklaa), ovat pienet jalat salamana paikalla. Lasten mielestä dippaaminen on tosi hauskaa. Välillä sormet sujahtavat ihan vahingossa suklaaseen. Hupsista. Se oli vahinko!
****
Suklaassa dipatut hedelmät
200g kuivattuja hedelmiä (esim. aprikooseja)
100g suklaata
Sulata suklaa vesihauteessa: Laita kattilaan hieman vettä ja kiehuta vesi. Nosta kattilan päälle metallinen kulho ja pilko suklaa kulhoon. Vesi ei saa koskea kulhon pohjaan, höyry sulattaa suklaan. Sekoittelen suklaata välillä sen sulaessa.
Kun suklaa on sulanut, nosta kulho kattilan päältä ja dippaa hedelmät puoleen väliin saakka suklaaseen, valuta hetki ja nosta leivinpaperin päälle kuivumaan. Anna suklaan jähmettyä kaikessa rauhassa. Jos on hoppu, laita hedelmeät jääkaappiin.
Pakkaa hedelmät esimerkiksi sellofaanista tai kinkkupussista leikattuihin pussukoihin ja solmi kauniilla nauhalla. Tiimari myy valmiitakin sellofaanipusseja.
****
Pienen arkiaskareen lomassa tuli taas kerrattua vaikka kuinka monta sanaa ja käsitettä: dipata, kastaa, valua, puoliksi, kuivua, jähmettyä, sulattaa, kuuma, höyry ja aprikoosi. Suklaa on niin tuttu sana, että sitä ei tarvitse enää harjoitella.
Ohje ja kuva: Kokit ja Potit -ruokablogi