Vautsi mikä kirja!
Edellisessä Satakielen kielisato -blogin jutussa Päivi jo antoi erinomaisia vinkkejä hyviksi havaituista kirjoista. Mutta entä kun vinkit on koluttu? Millainen on hyvä lasten kirja?
Lasten kirja voi olla hyvä monella tapaa. Kirja voi olla opettavainen sisällöltään, sanavarastoltaan rikas, sanavarastoltaan selkeä, lauserakenteiltaan riittävän helppo tai vaikea. Kirja voi olla myös visuaalisesti kaunis tai hauska. Mutta paras kirja on se, joka lasta kiinnostaa.
Myös tapa lukea kirjaa vaikuttaa kirjan sopivuuteen: esimerkiksi kun lapselle sopiva tapa lukea on asioiden ja kuvien nimeäminen ja osoittelu, on tärkeää, että kuvat ovat riittävän selkeitä. Joskus pelkät pallot saavat kirjan kohoamaan erinomaisten opusten sarjaan. Tällainen kirja on Hervé Tulletin Villit pallot, joka perustuu pallojen liikkeeseen ja toiminnallisuuteen. Mitä tapahtuu, kun painat viisi kertaa punaista palloa? Entä jos kirjaa ravistaaa varovasti tai vähän kovempaa? Villit pallot on hyvin epätavallinen kirja. Vähän samanlainen kuin iPad mutta paaaaaaaljon parempi.
Ja on hyvä muistaa, että kirjaston työtekijät ovat meitä varten. Heillä on vahva ammattitaito ja osaaminen kirjallisuuden alalla. Monissa kirjastoissa on koottu valmiiksi kirjalistoja eri ikäisille lapsille. Kirjaston tädeiltä ja sediltä voi myös pyytää omalle lapselle sopivia kirjasuosituksia.